Χριστιανική Αδελφότητα Αγία Λυδία       Κατασκήνωση "Η χαρά των παιδιών"       Περιοδικό Λυδία       Εκδόσεις Λυδία
 
 

10/20/2020 - Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912

Στις 19 με 20 Οκτωβρίου ο ελληνικός στρατός κάμπτει την αντίσταση των Τούρκων στα Γιαννιτσά. Το πρωί της 19ης Οκτωβρίου οι ελληνικές μεραρχίες κινούνται προς την πόλη και καλυπτόμενες από της ημιλαρχίες, φθάνουν στο ύψος του χωριού Καρυώτισα, όπου τους σταματούν οι βολές του τουρκικού πυροβολικού.
Οι ελληνικές μεραρχίες επιχειρούν να περάσουν τη γέφυρα Μελίτσι. Τα καταφέρνουν τις απογευματινές ώρες και έπειτα από σφοδρό αγώνα καταλαμβάνουν μερικά σημεία της τουρκικής τοποθεσίας. Την επομένη, οι μάχες ξεκινούν από πολύ νωρίς, με τέσσερις ελληνικές μεραρχίες να πιέζουν τις εχθρικές θέσεις. Η αντίσταση των Τούρκων αρχίζει να κάμπτεται από τη στιγμή που η τέταρτη μεραρχία ξεκινά να προελαύνει από το Βορρά απειλώντας να αποκόψει τις οδούς της τουρκικής υποχώρησης. Πριν από το μεσημέρι, τα ελληνικά στρατεύματα μπαίνουν στα Γιαννιτσά.
Η μάχη των Γιαννιτσών σε συνδυασμό με τη μάχη στον ποταμό Λουδία, κρίνουν την έκβαση των επιχειρήσεων στην Κεντρική Μακεδονία και ανοίγουν το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και του Μοναστηρίου.
επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
 
 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΤΩΡΑ:
Πίνδος, του Χρήστου Ζαλοκώστα
 
13/10/2020
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ - 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1904
spacer
13/10/2020
ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
 
 
Σταθμός Νέα
To Λυδία FM στο κινητό σας, διαθέσιμο στο και | Βρείτε μας στο
O Λυδία Fm 94.2 έχει την άδεια της ΑΕΠΙ. Τα μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη/χρήστη και απαγορεύεται η με οιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ
Αρχείο Εκπομπών Δημοσιεύσεις
Πρόγραμμα Συνδέσεις
Ακούστε ζωντανά Επικοινωνία
Ημερολόγιο Όροι Χρήσης