Χριστιανική Αδελφότητα Αγία Λυδία       Κατασκήνωση "Η χαρά των παιδιών"       Περιοδικό Λυδία       Εκδόσεις Λυδία
 
 

10/22/2020 - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

1879: Ο Τόμας Έντισον αφού αποφάσισε να μειώσει στο ελάχιστο το κόστος των ηλεκτραγωγών, σαν σήμερα, μετά από πολυάριθμες και υπομονετικές δοκιμές, αφού απανθράκωσε ένα κομμάτι κλωστή, κατασκεύασε ένα είδος φιόγκου και το εισήγαγε σε μια γυάλινη αμπούλα που ήταν κενή από αέρα. Αυτή η αμπούλα, ενωμένη με μια γεννήτρια, φωτίστηκε και η λάμψη της διατηρήθηκε, επί 48 ώρες χωρίς να καίει. Ο πυρακτωμένος λαμπτήρας είχε γεννηθεί.
1906: Πέθανε ο γάλλος ζωγραφός Πωλ Σεζάν. Γνωστός του πίνακας είναι: Τα μήλα. Ο Σεζάν υπήρξε ένας ιμπρεσσιονιστής ζωγράφος, όπου αναζητούσε να βρει παντού τους ουσιαστικούς όγκους των αντικειμένων.
1912: Αγημα του αντιτορπιλικού Ιέραξ, απελευθερώνει τα Ψαρά. Οι επιτυχίες του ναυτικού μας κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο συνεχίζονται.
1923: Φιλομοναρχικό στρατιωτικό κίνημα υπό τους στρατηγούς Λεοναρδόπουλο και Γαργαλίδη κατεστάλη από τους Πλαστήρα και Πάγκαλο.
1929: Προβλήθηκε στον κινηματογράφο "Αττικόν" των Αθηνών η πρώτη ομιλούσα κινηματογραφική ταινία "Φοξ Φόλλις".
1943: Κατά τις επιχειρήσεις Δωδεκανήσου, το Αντιτορπιλικό "ΑΔΡΙΑΣ" προσκρούει σε νάρκη και ανακόπτεται η πλώρη του, ενώ φονεύονται 21 και τραυματίζονται 30 άνδρες του πληρώματος. Ο Κυβερνητής του Ι. Τούμπας, αντί να το εγκαταλείψει, κατόρθωσε να το οδηγήσει στη Μικρασιατική ακτή, όπου μετά από πρόχειρες επισκευές και χωρίς πλώση διέσχισε τη Μεσόγειο και κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια την 6η Δεκέμβριο 1943.
1958: Αρχισαν τα εργά επέκτασης του αεροδρομίου "Ελληνικό".
1958: Ο Παναγιώτης Τουμάζου, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και ενώ ήταν μαθητής ακόμα, εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ. Καταζητούμενος, κατέφυγε σε αντάρτικη ομάδα και σκοτώθηκε σε ενέδρα εναντίον των ?γγλων, κοντά στην Κακοπετριά, σαν σήμερα, στις 22 Οκτωβρίου το 1958.
1964: Ο γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πωλ Σαρτρ αρνήθηκε το βραβειο Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι θα μείωνε το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.
επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
 
 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΤΩΡΑ:
Πίνδος, του Χρήστου Ζαλοκώστα
 
13/10/2020
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ - 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1904
spacer
13/10/2020
ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
 
 
Σταθμός Νέα
To Λυδία FM στο κινητό σας, διαθέσιμο στο και | Βρείτε μας στο
O Λυδία Fm 94.2 έχει την άδεια της ΑΕΠΙ. Τα μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη/χρήστη και απαγορεύεται η με οιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ
Αρχείο Εκπομπών Δημοσιεύσεις
Πρόγραμμα Συνδέσεις
Ακούστε ζωντανά Επικοινωνία
Ημερολόγιο Όροι Χρήσης