Χριστιανική Αδελφότητα Αγία Λυδία       Κατασκήνωση "Η χαρά των παιδιών"       Περιοδικό Λυδία       Εκδόσεις Λυδία
 
 

10/24/2021 - ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ - 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1909

Επί κυβερνήσεως Κυριακούλη Μαυρομιχάλη η Ελλάδα αγόρασε το θρυλικό θωρηκτό "Αβέρωφ", αντί 24.000.000 δραχμών από τα οποία τα 8.000.000 ήταν από το κληροδότημα του Γεωργίου Αβέρωφ.
Αυτό το καράβι-θρύλος είναι ένα κομματι της ένδοξης ελληνικής ιστορίας καθώς διαδραμάτισε το δικό του ρόλο στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. Μαζί Ελλαδα και "Αβέρωφ" είδαν τους εαυτούς τους να μεγαλώνουν και να γεμίζουν τα κεφάλαια της Ιστορίας τους με ένδοξα, κρίσιμα αλλά και θλιβερά γεγονότα. Το κύρος που προσέδιδε το Αβέρωφ στη χώρα συνετέλεσε στο να γίνει η Ελλάδα αποδεκτή ευκολότερα από τους άλλους Βαλκάνιους συμμάχους της. Με την άξια ηγεσία του, με το ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, ριψοκινδύνευαν και πετύχαιναν πάντοτε τη νίκη.
Η γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941, οδήγησε σε σκέψεις περί "αυτοβυθισμού του πλοίου", καθώς εθεωρείτο αδιανόητη η παράδοσή του στον κατακτητή. Υστερα όμως από ωριμότερες σκέψεις κατέπλευσε στις 22 Απριλίου του 1941 στην Αλεξάνδρεια.
Ο επίλογος της ένδοξης ιστορίας του γράφθηκε το 1946. Όταν μετέφερε στη Ρόδο την κυβέρνηση και τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό εν όψει της ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.
Τη δεκαετία του 1980, στο θωρηκτό "Αβέρωφ", κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μεθορμίστηκε στο Φάληρο και λειτουργεί ως ναυτικό μουσείο.
επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
 
 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΤΩΡΑ:
Ας τραγουδήσω κι ας χαρώ, με την Μαρία Λαδά
 
13/10/2021
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ - 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1904
spacer
9/8/2021
ΟΙ ΔΥΟ ΛΥΚΟΙ
 
 
Σταθμός Νέα
To Λυδία FM στο κινητό σας, διαθέσιμο στο και | Βρείτε μας στο
O Λυδία Fm 94.2 έχει την άδεια της ΑΕΠΙ. Τα μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη/χρήστη και απαγορεύεται η με οιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ
Αρχείο Εκπομπών Δημοσιεύσεις
Πρόγραμμα Συνδέσεις
Ακούστε ζωντανά Επικοινωνία
Ημερολόγιο Όροι Χρήσης