Χριστιανική Αδελφότητα Αγία Λυδία       Κατασκήνωση "Η χαρά των παιδιών"       Περιοδικό Λυδία       Εκδόσεις Λυδία
 
 

10/28/2020 - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

312 μ.Χ.: Μετά από 7ετή εμφύλιο πόλεμο ο Κωνσταντίνος νίκησε τον αντίπαλό του Μαξέντιο στη Μουλβία Γέφυρα, κοντά στη Ρώμη και ονομάστηκε Αύγουστος στη Δύση. Την παραμονή της μάχης, ο Μέγας Κωνσταντίνος είδε όραμα ένα Σταυρό με τις λέξεις "Εν τούτω νίκα". Στο Σταυρό απέδωσε ο ίδιος τη νίκη του.
1911: Ιταλοτουρκικός πόλεμος. Η Ιταλία κατέλαβε τα Δωδεκάνησα.
1919: Ξεκίνησε στις ΗΠΑ η ποτοαπαγόρευση.
1922: Αρχισε η πορεία του Μουσολίνι προς τη Ρώμη. Η πορεία αυτή δεν ήταν παρά ένα πυροτέχνημα. Σκοπός του Μουσολίνι προς το παρόν ήταν να τρομοκρατήσει το Βασιλιά Βίκτωρ Εμμανουήλ και να τον αναγκάσει να του αναθέσει το σχηματισμό κυβέρνησης.
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940: Μια μεγάλη μέρα. Μια ένδοξη Ιστορία γράφθηκε από τα παιδιά της Ελλάδος.
Στις 3 τα μεσάνυχτα ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα κόμης Γκράτσι επέδωσε στον πρωθυπουργό της Ελλάδος Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο με το οποίο η Ιταλία ζητούσε την ελεύθερη δίοδο των στρατευμάτων της από το ελληνικό έδαφος. ΟΧΙ, ήταν η απάντηση του Έλληνος πρωθυπουργού.
Όταν το ίδιο πρωί έγινε γνωστό αυτό το ΟΧΙ, σε όλον τον ελεύθερο κόσμο, ένας βαθύτατος σεβασμός για τη μικρή αυτή χώρα κατέκτησε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους.
Αγώνας για την πατρίδα,
τις γυναίκες, τα παιδιά,
τις ιερές μας παραδόσεις...
Αγώνας για την ελευθερία.
1944: Οι Γερμανοί ηττημένοι, κατά την υποχώρησή τους ανατίναξαν τη σήραγγα και το γεφύρι του Μπράλλου, καθώς και το γεφύρι της Παπαδιάς.
1958: Ο Γεώργιος Κάρυος, 28χρονο παλληκάρι κατάφερε να δραπετεύσει από τα κρατήτηρια της κοκκινοτριμιθιάς όπου εκρατείτο. Σε συμπλοκή με άγγλους στρατιώτες τραυματίσθηκε θανάσιμα και υπέκυψε στα τραύματά του. 40 μέρες πριν πέθανε ηρωικώς και ο αγωνιστής αδελφός του.
Η λεβέντισσα μάνα τους απήγγειλε το αυτοσχέδιο δίστιχο ποίημά της κατά την τάφη του που προμήνυε τη λευτεριά της μεγαλονήσου.
"Κάθε σαράντα τζι ένα γιον,
διω εις την Πατρίδα,
τζι ελπίζω ότι σύντομα θαρθεί ελευθερία".
1959: Τέθηκε σε λειτουργία το μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο στην Πτολεμαΐδα.
1962: Λήξη της κρίσης των πυραύλων, που παρολίγον να εμπλακούν σε πυρηνικό πόλεμο ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση. Ο σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ διέταξε την απόσυρση των σοβιετικών πυραύλων από την Κούβα, με αντάλλαγμα τη μη επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα.
επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
 
 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΤΩΡΑ:
Πίνδος, του Χρήστου Ζαλοκώστα
 
13/10/2020
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ - 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1904
spacer
13/10/2020
ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
 
 
Σταθμός Νέα
To Λυδία FM στο κινητό σας, διαθέσιμο στο και | Βρείτε μας στο
O Λυδία Fm 94.2 έχει την άδεια της ΑΕΠΙ. Τα μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη/χρήστη και απαγορεύεται η με οιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ
Αρχείο Εκπομπών Δημοσιεύσεις
Πρόγραμμα Συνδέσεις
Ακούστε ζωντανά Επικοινωνία
Ημερολόγιο Όροι Χρήσης