Χριστιανική Αδελφότητα Αγία Λυδία       Κατασκήνωση "Η χαρά των παιδιών"       Περιοδικό Λυδία       Εκδόσεις Λυδία
 
 

9/12/2019 - H ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΤΙΣ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 490 π.Χ.

2500 χρόνια πριν, στον Μαραθώνα οι Έλληνες κέρδισαν μια νίκη παγκόσμια.
Τότε, στον Μαραθώνα, το κράτος-πόλις της Αθηνας, με την συνδρομή των Πλαταιών, πολέμησε εναντίον των Περσών του Μεγάλου Βασιλέα Δαρείου. Η αιτία της περσικής εκστρατείας ήταν η τιμωρία των Αθηναίων και Ερετρέων, γιατί είχαν βοηθήσει τις Ιωνικές πόλεις να επαναστατήσουν εναντίον του.
Αρχές Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ. ο περσικός στόλος απεβίβασε στο Μαραθώνα τον στρατό με επικεφαλής τους Δάτη και Αρταφέρνη.
Οι Αθηναίοι ζήτησαν βοήθεια από τις ελληνικές πόλεις. Στην Σπάρτη, μάλιστα, έστειλαν τον Φειδιππίδη, έναν ταχύτατο αγγελιοφόρο. Δέχθηκε η πόλη να βοηθήσει, όχι όμως πριν την πανσέληνο, σεβόμενη την θρησκευτική λατρεία.
Με αξιόμαχο πεζικό 60.000 Πέρσες, με ισχυρό όπλο, το τόξο, που μπορούσε να πλήττει τον εχθρό σε απόσταση 150 μέτρων, 600 καράβια στόλο και με 3000 ιππείς, ο περσικός στρατός παρατάχθηκε στην καταλληλότερη τοποθεσία του Μαραθώνα, στον σημερινό Σχοινιά.
Την ίδια μέρα κατέφθασαν οι 10.000 Αθηναίοι μαχητές, με φρόνημα υψηλό και, λίγο μετά, 1000 Πλαταιείς.
Πολύ γρήγορα οι δύο στρατιές παρατάχθηκαν σε μάχη. Οι Αθηναίοι στρατηγοί ήταν διχασμένοι για το πότε θα επετίθεντο. ?λλοι ήθελαν να περιμένουν τους Σπαρτιάτες κι άλλοι όχι. Στο συμβούλιο των στρατηγών επεκράτησε η γνώμη του ευφυούς Μιλτιάδη.
Για οκτώ ημέρες οι δύο αντίπαλοι στρατοί ήταν παρατεταγμένοι σε θέση μάχης. Στην πρώτη γραμμή ήταν οι Πέρσες ιππείς, μετά το πεζικό. Και ανέμεναν...
Ξημέρωνε η 12η Σεπτεμβρίου. Μία είδηση την νύχτα από Ίωνες αυτομόλους από το περσικό στρατόπεδο, ότι το περσικό ιππικό αποσύρθηκε από την πεδιάδα, ίσως για να μετακινηθεί στην αφρούρητη Αθήνα για αντιπερισπασμό, είτε για ανάπαυλα, και ο διορατικός στρατηγός, που είχε και την αρχηγία της μάχης, διείδε την στιγμή ως την καταλληλότερη για να επιτεθούν.
Ο στρατηγός έδωσε το
σύνθημα της ἐπίθεσης προκρίνοντας, η προσπέλαση στις εχθρικές γραμμές να γίνει τροχάδην. Οι Πέρσες, θεωρώντας τους Μαραθωνομάχους λίγους, χωρίς ιππικό, να τρέχουν με βίαιη ορμή και ταχύτητα,
πίστεψαν ότι τρελλάθηκαν. ?ρχισαν να τοξοβολούν, αλλά οι φαλαγγίτες Μαραθωνομάχοι ήταν απρόσβλητοι στα βέλη τους. Αντίθετα, τα δύο άκρα της στρα-
τιάς των έπαθαν πανωλεθρία και άρχισε η συμφορά
τους. Ύποχωρώντας, αρκετοί Πέρσες βούλιαξαν στα
παρακείμενα έλη. Πολέμησαν σκληρά, αλλά τελικά
υπέκυψαν, και οι μέχρι τότε αήττητοι Πέρσες γύρισαν τίς πλάτες τους καί
τράπηκαν σε φυγή. Οι Αθηναίοι τους ακολούθησαν μέχρι τα πλοία. Ήταν η σκληρότερη φάση του αγώνα.
Ορόσημο και πυξίδα για τους Έλληνες και όλη την ανθρωπότητα, είναι ο Μαραθώνας. Ένας νέος κόσμος γεννήθηκε.
Και το δικό μας χρέος; Απομένει σ΄ εμάς, ως ευλαβείς θεματοφύλακες να τον περιφρουρήσουμε. Γιατί οι νεοβάρβαροι δεν λείπου δυστυχώς. Η τακτική της μάχης άλλαξε μόνο.
Περιοδικό Αγία Λυδία 2010
επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
 
 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΤΩΡΑ:
Ακολουθία του Εσπερινού
 
13/10/2020
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ - 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1904
spacer
13/10/2020
ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
 
 
Σταθμός Νέα
To Λυδία FM στο κινητό σας, διαθέσιμο στο και | Βρείτε μας στο
O Λυδία Fm 94.2 έχει την άδεια της ΑΕΠΙ. Τα μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη/χρήστη και απαγορεύεται η με οιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ
Αρχείο Εκπομπών Δημοσιεύσεις
Πρόγραμμα Συνδέσεις
Ακούστε ζωντανά Επικοινωνία
Ημερολόγιο Όροι Χρήσης